Monitorizeaza, monitorizeaza si iar monitorizeaza
Sa monitorizezi demersurile tale pe net in cautarea libertatii financiare (vorbesc de bani online) este, probabil, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci. Vrei sa stii cati vizitatori ai avut pe blog? Dar cati au rasfoit paginile tale? Vrei sa stii ce articole au fost cele mai citite? Sau de unde au venit vizitatorii cu pricina? Statistici, statistici si iar statistici.
In primele mele zile de postat pe blog eram cu ochii pe contorul de la http://www.histats.com mai ceva ca un flamand cu ochii pe oala de mancare si eram in culmea fericirii pentru fiecare vizitator castigat pe care nu l-am adus eu prin reclama. Este rasplata pentru munca pe care ai depus-o scriind alea cateva cuvinte aranjate pe blogul tau asa ca nu ezita si monitorizeaza ce faci pe net.
De departe cel mai util, cel mai folosit, cel mai trandy (si asa mai departe ...) serviciu web de monitorizare a traficului este Google Analytics. Il accesezi usor cu ajutorul contului tau de la google, iti inscrii blogul si primesti o cheie personala (User Agent – UA Key) pe care o introduci in partea de sus a Google Analytics Configuration din meniul Setari, sectiunea "Setari" - "Google Analytics". Dupa cateva ore esti ok. Ai acum posibilitatea sa vezi cum navigheaza un utilizator in interiorul blogului tau. Poti vedea linkurile pe care le-a vizitat, timpul petrecut pe un site, sau cat de frecvent se intorc utilizatorii. Problema mea cu GA este ca nu ai acces la rezultate live. Rezultatele afisate sunt pentru ziua precedenta si, hai sa fim seriosi, exista acolo niste unelte puternice in care si-ar prinde urechile chiar si un web-master incercat. Deci nu prea este pentru incepatori
Toate bune si frumoase dar serviciile de monitorizare prezentate pana cum implica amplasarea unui cod sau a unui gadget pe pagina ta. Ce te faci insa daca nu ai acces la editare html? Sau daca ai un link cu id de afiliat pe care il promovezi si ai vrea sa il monitorizezi? Extrem de util cand vrei calculezi eficienta unei expuneri in siteurile de Traffic Exchange, de exemplu.
Apelezi la un serviciu de prescurtare a URL-urilor. URL (Unified Resurse Locator) a fost creat de oameni pentru a facilita memorarea si folosirea adreselor de internet, oferind o alternativa la adresele IP – numerice. Dar in unele situatii lungimea unei adrese web o face imposibil de tinut minte asa ca solutia a fost crearea altor URL-uri care sa fie aliasuri pentru URL-urile normale. Acum cele mai cunoscute servicii de prescurtare sunt Snurl, TinyURL, Bit.ly ... Eu am ales TR.IM pentru excelentul program de statistica pe care il are implementat pentru suplimentul dragut din Firefox si pentru ca face casa buna cu Twitter.
Cam atat. Daca ai intrebari la subiect sau ai vreun site care ti-a placut nu ezita sa lasi aici un comentariu. Am sa raspund in cel mai scurt timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu