Cum functioneaza noul sistem alternativ de tranzacționare?

Prima dată când am auzit de criptomonedă am fost foarte entuziasmat pentru că sunt pasionat de lumea tehnologiei și sunt fanul inovațiilor, însă totodată am fost foarte confuz. Nu înțelegeam cum funcționează acest sistem alternativ de tranzactionare, cum sunt create monedele digitale.

Se spune că dacă nu poți explica unui copil de 5 ani înseamnă că nu ai înțeles nici tu


Așa că m-am apucat să cercetez. Am dat peste o grămadă de termeni tehnici și algoritmi foarte complicați. Dar am găsit și câteva filmulețe și tutoriale care au făcut puțină lumină în capul meu. De aceea, vreau să vă ajut și pe voi să înțelegeți cum funcționează acest sistem. Pentru că există destule mistere în jurul acestei monede digitale, măcar să întelegem cum funcționează ca să putem întelege mai bine încotro se îndreaptă această monedă.

Acest mod de funcționare pe care ți-l voi explica este modelul Bicoin, însă exact pe acest principiu funcționează și restul criptomonedelor.

Ce este sistemul alternativ de tranzacționare cu monedă digitală?


Practic tot acest sistem este de fapt un registru, un registru digital care conține nume și balanțe contabile. Utilizatorii schimbă de fapt acest registru digital, atunci când transferă bani.

Astfel, dacă Bob vrea să îi vândă lui Carol o mașină de tuns iarba pentru 5.2 bitcoin, în acel registru, contul lui Bob crește cu 5.2 bitcoin, iar contul lui Carol scade cu 5.2 bitcoin.

Nu există bani reali în această tranzacție! Practic, Bob e dispus să își dea bunul său real pentru un număr din acest registru contabil, având încrederea că și ceilalți susțin și au încredere în sistem.

Ok, și dacă nu există nicio bancă pe post de intermediar, cine se asigură că nimeni nu trage pe sfoară pe celălalt, nu-i așa? Răspunsul este: noi toți. Fiecare participant care menține sistemul alternativ de tranzacționare are propria copie a acestui registru. Desigur că poți folosi sistemul doar ca să trimiți sau să primești bani, iar atunci nu deții acea copie a registrului.  Bineînțeles, fiecare tranzacție este anonimă pentru că nu se folosesc nume reale, ci doar numere de cont.

Acest registru este sincronizat. Cum? Păi atunci când vrei să trimiți bani, practic le spui celorlalți numărul tău de cont, cel al destinatarului și suma (numărul).

Cum se împiedică frauda în acest sistem alternativ de tranzacționare?


Securitatea este unul din cei mai importanți factori într-o tranzacție. Așadar, să revenim la Bob și Carol. Când Bob îi trimite bani lui Carol, acesta folosește o semnătură digitală care atestă autenticitatea celui care trimite. Această semnătură digitală este o serie de litere și cifre aleatorii, unice.

Atunci când îți creezi un nou cont, acesta vine cu o cheie privată legată de contul tău. Astfel, portofelul tău virtual conține acea cheie privată.

semnatura digitala intr-un sistem alternativ de tranzactionarePentru a crea o semnătură, cheia privată și un mesaj de la tranzacție sunt introduse într-o funcție criptografică ce generează semnătura. Apoi, acea semnătură împreună cu acel mesaj și cu numărul de cont, sunt verificate de către alți utilizatori pentru a verifica dacă acea semnătură este al acelui posesor de cont și dacă se aplică acelui mesaj.

Semnăturile sunt UNICE pentru fiecare tranzacție, de aceea nu pot fi contrafăcute. Deși acestea pot dovedi CINE a făcut tranzacția, acestea nu pot dovedi CÂND a fost făcută. Acest lucru dând naștere la ceea ce se numește double-spending, adică să cumperi 2 produse de exemplu cu aceeași bani.

Spre exemplu, Bob, poate începe aceeași tranzacție de 2 ori. El poate trimite același bitcoin și lui George și lui Alex. Pentru că nu există o singură bancă ce reglementează tranzacția, ambii destinatari (George și Alex) pot crede că tranzacția lor a fost prima, și să livreze produsul dorit.

Cum este prevenit fenomenul de double-spending?


pending pool of transactionsSistemul permite ca toată lumea să decidă asupra ordinii tranzacției. O dată ce se creează noi tranzacții, ele sunt puse toate laolaltă așteptând să fie validate. Locul unde sunt puse se cheamă pool of tranzactions sau pending pool. De aici sunt puse într-un lanț de tranzacții.

Pentru a determina care tranzacție este următoarea, participanții (mai exact calculatoarele acestora) își aleg o tranzacție, apoi încearcă să rezolve o problemă care îi va conduce spre sfârșitul acelui lanț de tranzacții. Primu care găsește soluția câștigă și va putea pune tranzacția la sfârșitul lanțului.

Ce este această problemă care leagă tranzacţiile de lanţul tranzacţiilor?
lant de tranzactii intr-un sistem alternativ de tranzactionareAceastă problemă este de fapt o funcție. Funcția, într-un mod foarte simplist, arată în felul următor:   f(x) = y. Asta fac utilizatorii: îi dau lui x diferite valori, până se obține rezultatul dorit. Dar în afară de acel număr care se caută la nimereala, în ecuație, pe lângă x, mai intră o tranzacție din tranzacțiile care sunt în așteptare (din pending pool)  și o tranzacție din lanțul de tranzacții.

După cum vezi, tot sistemul alternativ de tranzacționare se bazează pe rezolvarea unor ecuații matematice. Minerii practic rezolvă probleme de matematică și sunt recompensați cu monede digitale. Ecuațiile acestea asigură practic securitatea sistemului, iar faptul că toată lumea poate participa în acest sistem, face ca băncile să iasă din ecuație.

Cu cat există mai mulți utilizatori care minează, dificultatea rezolvării ecuațiilor crește. De aceea, utilizatorii își unesc resursele (calculatoarele) formând așa numitele mining pools. Astfel, ei găsesc mai ușor și mai repede soluțiile, dar recompensa se împarte în funcție de cât a participat fiecare la rezolvarea ecuațiilor. Datorită creșterii dificultății ecuațiilor, la un moment dat un singur calculator nu mai poate găsi soluția decât alăturând-se altora.

Dacă, în schimb, numărul de utilizatori care minează devine mai mic, și dificultatea ecuațiilor scade. Acest lucru se întâmplă pentru că trebuie să existe un anumit ritm de minare a monedelor astfel încât ultima monedă creată va fi în anul 2140.

Nu mă pot abține să nu mă gândesc oare ce îmbunătățiri va avea sistemul de bază al monedelor virtuale. Dar și mai mult decât atât, cum va arăta sistemul monetar în acel an.

Tu ce crezi, vor mai exista banii obișnuiți sau monedele virtuale vor deveni acei bani obișnuiți? Hai să auzim părerea ta într-un comentariu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Cum functioneaza noul sistem alternativ de tranzacționare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postari populare